Wanneer wordt e-invoicing verplicht voor jouw onderneming? Bekijk het hier.
blog post header
 

Je Eigen Zaak Starten - Een familiebedrijf oprichten, of toch maar niet?

Een eigen zaak starten wil zeggen dat je veel keuzes moet maken. Misschien overweeg je bijvoorbeeld om je eigen zaak te starten samen met je familie. Of dat verstandig is? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, maar we doen een poging.

Lees dus snel verder. En ontdek de voordelen en nadelen van een familiebedrijf.

Je vrienden kies je zelf, je familie niet

Familiebanden zijn in veel opzichten verschillend van vriendschap. Daarom hebben we het in dit artikel NIET over een zaak starten met vrienden. De situatie is enigszins vergelijkbaar, maar toch niet volledig hetzelfde.

Overigens geldt al het onderstaande ook voor wanneer je zaken doet met je familie. Je zit dan niet in dezelfde zaak, maar je hebt wel een zakelijke relatie met familieleden die op hun beurt een eigen zaak hebben.

In tegenstelling tot je vriendenkring, ken je je familie al heel je leven. Je hebt met hen ook andere soorten ervaringen beleefd dan met je vrienden. En in elk van deze belangrijke ogenblikken van je leven, was de beleving veel intenser dan wat je normaal gezien ooit met vrienden meemaakt.

Vrienden komen en gaan. Familie blijft bestaan. Maar geldt dit ook wanneer je met je familie een zaak opstart? Of met hen zaken doet?

5 voordelen van een eigen zaak starten samen met je familie

Als je je eigen zaak start, is het heel verstandig om van in het begin goede partners te kiezen. Mensen die je door en door kent. Mensen die je blindelings vertrouwt. En wie anders dan familie komt hiervoor het meest in aanmerking?

Dit zijn de voordelen van een eigen zaak starten met je familie:

#1 Je eigen zaken blijven in de familie

Sinds het ontstaan van de mensheid zijn families een speciale samenlevingsvorm in de maatschappij. Er gelden ongeschreven wetten die nergens anders zo specifiek bepaald zijn dan binnen een familie. De band is er in het algemeen hechter dan elke andere samenlevingsvorm.

Als je een sterke band hebt met je familie, is de kans heel groot dat dit een voordeel zal vormen voor je onderneming.

#2 Je kan eerlijk zijn en disputen gemakkelijker oplossen

Je hebt een heel lange voorgeschiedenis met de persoon met wie je je start up runt. In het verleden hebben jullie zeker al lief en leed gedeeld. Samen voor hete vuren gestaan, ruzies beslecht en problemen overwonnen.

Dankzij jullie hechte familieband zal het eenvoudiger zijn om valkuilen die je als start-up zal tegenkomen te vermijden, of op te lossen.

#3 Je weet wat je aan elkaar hebt

Heel je leven heb je de kans gehad om je familie beter te leren kennen dan wie ook. Daarom kan je ook beter de zwaktes en sterktes van je toekomstige zakenrelatie inschatten.

Het is altijd verstandig om taken toe te wijzen aan iemand die hier meer talent voor heeft. Is je partner bijvoorbeeld beter met geld, dan kan je de prijsbepaling voor producten of jullie diensten aan hem of haar overlaten.

Ben jij meer commercieel ingesteld, dan is het opvolgen van offertes een kolfje naar jouw hand.

Je hebt zeker ook moeilijke periodes doorstaan met je familie. En hieruit heb je ook geleerd wat je aan elkaar hebt in tijden van nood.

#4 Een (zakelijke) familieband is sterk

Ruzies in families kunnen banden verbreken. Of net versterken. Uiteindelijk blijft je familie je familie. Voor de rest van je leven.

De hechte band die je hebt met je (toekomstige) zakenpartner, is een bijkomende garantie. Succes delen en hindernissen overwinnen kan deze band nog meer versterken.

#5 Familie is altijd beschikbaar voor elkaar

Een eigen zaak starten houdt in dat je hiervoor heel veel tijd moet uittrekken. Werken op feestdagen, in de late uren nog je bedrijfsadministratie in orde maken... Ondernemen houdt eigenlijk nooit op.

Als je een familiebedrijf opricht, kan het net iets eenvoudiger zijn om je te organiseren. Een telefoontje of bezoek buiten de werkuren is met familie nu eenmaal niet uitzonderlijk.

Een eigen zaak starten met je familie kan serieuze voordelen bieden. Zowel je familieband als je professionele leven kunnen er sterk op vooruitgaan. En dat enkel omdat je profiteert van jullie lange voorgeschiedenis.

Maar natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Zin om de duistere kant van familiebedrijven te leren kennen?

5 nadelen van een eigen zaak starten samen met je familie

Aan familiebedrijven zijn minstens evenveel nadelen als voordelen verbonden. Deze zijn niet altijd onoverkomelijk. Maar het is wel goed om er rekening mee te houden en te beseffen wat je te wachten kan staan.

Dit zijn de nadelen van een eigen zaak starten met familie:

#1 In een familiebedrijf kunnen beslissingen minder rationeel zijn

Een familieband is voornamelijk emotioneel. Wanneer je zaken doet, zijn emoties niet altijd de beste raadgever.

Een eigen zaak starten houdt in dat je heel veel rationele beslissingen zal moeten nemen. Rekening houden met harde cijfers en centen is nog iets anders dan samen beslissen over het menu van een Kerstfeestje. Om maar iets te noemen.

#2 In een familiebedrijf leer je de duistere kanten van elkaar kennen

Je kent elkaar door en door, maar toch is het heel goed mogelijk dat je in je familiebedrijf verrast wordt door je zakelijke partner.

Dit hoeft overigens niet enkel het geval te zijn als de zaken slecht gaan. Ook wanneer je bedrijf plots heel succesvol wordt, kan het jaloeziemonster de kop opduiken. Hebberige handjes, misplaatste trots en arrogantie kunnen heel duistere kantjes van jezelf of je vennoot naar boven brengen.

Omdat je dacht dat je je familie goed kende, komt dit veel harder aan dan wanneer je met een neutrale zakelijke partner zou samenwerken. Wanneer je terugblikt op jullie idyllische verleden, merk je nu zaken op die er eigenlijk al heel lang zaten aan te komen.

#3 Privé en werk lopen door elkaar

Beschikbaar zijn voor elkaar in de vrije tijd is een voordeel. Maar het kan net zo goed een nadeel worden. Terwijl je ontmoetingen met je familie vroeger over familie aangelegenheden ging, gaat het nu over zaken, je klanten relaties, betalingen, lonen enz.

De kans dat jullie familiefeesten minder spontaan verlopen dan in het verleden is groot.

#4 Ruzie in je familie, is ruzie in je zaak (en omgekeerd)

Aansluitend op het vorige nadeel, is het heel goed mogelijk dat spanningen binnen de rest van de familie overslaan naar je zakelijke relatie. Een suikertante bijvoorbeeld die overlijdt en wel jou, maar niet je zakelijke partner in haar testament heeft opgenomen. Of ruzie tussen je vrouw en je schoonbroer, die ondertussen wel de man van je zakenpartner is.

Een familiebedrijf heeft toch net iets meer kans op een soap gehalte met de nodige spanningen en intriges.

#5 Je dreigt veel meer te verliezen dan je zaak

Tenslotte staat er veel meer op het spel dan enkel je zaak. Als het toch grondig fout zou lopen, zit je opgezadeld met een gebroken familie én zaak.

Een familiebedrijf oprichten gaat gepaard met heel specifieke risico's die je met andere partners niet kan oplopen.

Conclusie: je eigen zaak of je gedeelde zaak

De 5 bovenstaande voor- en nadelen van een bedrijf starten met familie zijn niet noodzakelijk op jou van toepassing. Je kent je familie uiteindelijk nog het beste.

Alvorens je je in het avontuur stort, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken. Ga er niet van uit dat het zich allemaal wel vanzelf zal uitwijzen. Of dat alles zal verlopen zoals voor jullie je zaak opstartten.

 

Alle vennoten toegang verlenen tot de administratie van je familiebedrijf?

Probeer CoManage gratis uit
14 dagen zonder aankoopverplichting 👍
🚀
Gebruik net zoals 1500 andere bedrijven CoManage en vereenvoudig je administratie!
Test 14 dagen gratis
zonder aankoopverplichting 👍